Udstilling juli/august/september 2012

I perioden fra cirka midten af juli til cirka midten af september 2012 har der på museet været en specialudstilling af apparater fra Hella og Karls (se omtalen af Hella og Karl under fanebladet "Elmshorn") store samling.
Udstillingen har koncentreret sig om tyske radioer fra dels "Det Tredie Rige" og dels radioer fra Tyskland på den anden side af "Jerntæppet".

Der har været udstillet tre modeller af Volksempfängeren, to modeller af Østtysklands svar på Volksempfängeren samt den model, vi har kaldt  "Erich Honeckers Radio".
Interessen for udstillingen var - efter vores målestok - så stor, at vi måtte forlænge udstillingen med én måned.

På billedserien kan man se de omtalte apparater samt få en fornemmelse af den forholdsvis simple opbygning ved de viste diagrammer.


Volksempfänger VE 301, hvor 301 refererer til datoen for nazisternes overtagelse af magten 30. januar 1933, er kendetegnet ved, at der ikke er noget hagekors i logoet. Det kommer først som et krav med skæringsdato den 1. december 1937, hvilket så ikke alene gælder apparatet, men også de anvendte komponenter.
Alle modeller skulle fabrikeres i samme udfærdigelse af samtlige elektronikfabrikker i Tyskland.

Læg iøvrigt mærke til det lille skilt - Denke daran - som på Førerens befaling advarer mod at lytte på udenlandske stationer, hvilket ville være forbundet med risiko for tugt- og forbedringshus.
Sidst i krigen er der domsudskrifter, der viser, at mennesker blev henrettet for denne forseelse.

Der Deutsche Kleinempfänger - også i folkemunde kaldet "Göbbels Schnauze" - var en billigudgave til ca. halv pris. Der var planlagt en produktion på 700.000 stk. frem til slutningen af 1938.

Af de østtyske modeller er det særligt designet af "Erich Honeckers Radio", som kalder på opmærksomheden.
Kabinettet er designet på "Hochschule für angewandte Kunst Berlin-Weißensee".
Læg især mærke til bagbeklædningen, der på en traditionel radio er af kraftig pap. På denne radio er bagbeklædningen af lakeret træ med fatninger, der højner helhedsindtrykket.


Dobbeltklik på  et af nedenstående billeder og skift billede manuelt - eller start slideshow!

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.05 | 20:07

Som radiomekaniker der kom i lære hos All Radio Sønderborg den 01.11.1970 ønsker jeg et medlemskab. I dag underviser jeg på Sønderborg Produktionshøjskole.

...
03.05 | 23:49

Som jeg husker det, selv langt op i 80'erene, på radioværksteder hvor der aldrig blev ryddet op. Trist at dette håndværk, som radiomekaniker er uddødt.

...
17.04 | 19:48

Tusind tak for denne glimrende beskrivelse af DSWCI!

Anker Petersen, DSWCI's sidste formand.

...
24.02 | 11:10

Hr. Sven Dyhr.
Tak for venlig modtagelse på museet både den 1. februar og den 22. februar.
Det var imponerende at se Jeres museum.
Mvh. Flemming Jensen

...
Du kan lide denne side